Idealen in Steen

De serie Idealen in Steen laat zien wat de drijfveren zijn waarmee in Rotterdam door de eeuwen heen is gebouwd. Wie maakt de stad? Met welke idealen? We trekken parallellen tussen vroeger en nu. Een eeuw geleden had Rotterdam ook een wooncrisis. Hoe is die toen opgelost? Wat kunnen we daarvan leren, als je kijkt naar de behoeften van nu?

Het Justus van Effencomplex: Licht, Lucht en Ruimte

In de eerste aflevering bezoeken we het precies 100 jaar oude Justus van Effencomplex. Dit werd ontworpen door architect Michiel Brinkman in opdracht van het gemeentelijk woningbedrijf. Wat is zo bijzonder aan dit complex? Ook maken we een uitstapje naar Kiefhoek, een ander monument van Rotterdam, ontworpen in diezelfde periode door J.J.P. Oud. Peter Kuenzli, voormalig directeur van het Gemeentelijk Woningbedrijf en vurig pleitbezorger van coöperatieve woonvormen reflecteert op de lessen die we kunnen trekken, en pleit voor meer zeggenschap voor bewoners als uitweg uit de woningnood.

Klik op de foto om naar de aflevering te gaan.

Het ontstaan van de hoge woningbouw in Rotterdam

In deze aflevering kijken we naar het ontstaan van de woontorens in Rotterdam. We onderzoeken wat we kunnen leren van pionier Willem van Tijen, die de eerste woonflats van Nederland ontwierp. We vergelijken zijn visie met het de visie achter het bouwen van hoge woningbouw van nu. 

We bezoeken de 2e flat van Van Tijen aan de Kralingse Plaslaan, waar hij met zijn gezin gewoond heeft, en spreken daar met zijn zoon Reinder. Ook bezoeken we Van Tijens laatste flat: de Zuidpleinflat. Om de hoge woningbouw van nu in kaart te brengen, bezoeken we de Fenix I en de Groene Kaap, beide op Katendrecht. Tot slot laten we ons overweldigen door de hoogste woontoren van Nederland: de Zalmhaventoren.

klik op de foto om de aflevering te zien.

Studenten als pioniers

In deze aflevering staat studentenhuisvesting centraal. We beginnen op de Wilhelminapier in ’t Leidsche Veem, het oude pakhuis voor tabak uit de 19e eeuw. In de jaren ‘90 vroeg Riek Bakker, directeur Stadsontwikkeling, aan Stadswonen om het pakhuis te transformeren tot studentenwoningen. We spreken met Jean Baptiste Benraad, toenmalig directeur van Stadswonen, naar zijn ervaringen en zijn visie.

klik op de foto om de aflevering te zien.

Alle drie de afleveringen kun je ook hier op de website van OPEN rotterdam terugzien.